Things otistik çocuklar için geliştirildi!

0
334 Okunma

Otistik çocukların dokulara ve duyulara karşı olan savaşına yardımcı olmak için geliştirilen, aydınlatma sistemi Things otistik çocukların duyusal gelişimini desteklemeye yardımcı oluyor.

Shirin Amini ve Farid Hatami‘nin yaratıcı düşüncelerinden bir başyapıt olan “Things” geliyor: çocuklar için bir oyun terapisi, özellikle Otizm teşhisi konanlar için. İlk bakışta, bir anda ilginizi çekebilecek bir şey olan oldukça şaşırtıcı bir iş. İçimizde “bize daha fazla bilgi” hissi uyandırıyor. Ama işte bu yüzden “Things” gerçekten dikkatimizi çekti! Her yaştan çocuklar için kullanışlı bir başucu lambası veya okuma lambası olarak kullanılabilmesine ve dokuları ve renkleri tanımalarına yardımcı olmasına rağmen, tasarımcılar “Things” in üzerlerinde teropatik bir etkiye sahip olmalarına izin vererek Otistik çocukların ihtiyaçlarını dikkate alıyorlar. Sadece bu değil, onlar tarafından ‘duyusal gelişim’ için kullanılabilir. Kişilerarası becerilerini ve sosyal etkileşimlerini sağlamlaştırırken, dokunsal ve görsel duyularını güçlendirmeye yardımcı oluyorlar.

Parça, farklı dokulardan oluşan farklı malzemelerden oluşturulan dört küpten oluşuyor. Dört küpün gölgelenmesi, küplerin tek tek yerleştirilebileceği bir platform bulunan dörtgen bir çerçeve içindedir. Çocuklar küpleri oynatıp etkileşime girdikçe, farklı doku ve malzemelerin algılanmasıyla tanınırlar ve onlara karşı duyarlılıkları azalır veya daha yönetilebilir hale gelir.

Karıştırma işini üstlenen Solista tencere

Işık ve dokuları, canlandırıcı uyarıcılar olarak değil, çevrelerindeki yatıştırıcı unsurlar olarak görmeye başlarlar, duyularının kendilerine uyum sağlamasına izin verirler. Her bir küp çerçevenin ortasına yerleştirildiğinde, küpün yerleştirilmesine karşılık olarak çerçeveden renkli bir ışık yayılır. Her küpe farklı bir renk atanır. Örneğin: Sert ve cilalı ahşaptan yapılmış küp çerçeveye yerleştirildiğinde, ondan soluk bir mor renk yayılır. Oysa beton küp oldukça turuncu bir renkle eşleştirilmiştir.

Instagram’a karanlık mod geliyor!

Things aydınlatmanın içindeki renkler ne anlama gelmektedir?

Yumuşak dokulu kumaşın küpü mavi renkle temsil edilir ve son olarak yumuşak deri küpün kaba bir dokuya yerleştirilmesinden sonra sakinleştirici bir sarı ışık görülür. Parlak ve koyu renkler Otizmli herkes için çok zor olabileceğinden, tasarımcılar yoğun renkleri kullanmaktan kaçındı.

Bunun yerine herhangi bir hassasiyeti tetiklemeyen hafif ve nötr renklerden oluşan bir seçim belirlediler.

Basit, tedavi edici ve yatıştırıcı olan “Things”, herkesin keyif alabileceği türden bir oyun terapisidir. Tabii ki, Otizmli çocuklar için duyusal gelişimlerini artırarak ve dokulara karşı savaşlarını kazanmalarına yardım etmesini de sağlamakta!

Tasarımcılar: Shirin Amini ve Farid Hatimi

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz