Yatağınızı ne zaman değiştirmelisiniz?

0
273 Okunma

Yaşam kalitesini en fazla etkileyen faktörlerin başında uyku kalitesi geliyor. Kaliteli ve uykunun da en önemli unsuru yatak. Bu nedenle kullandığınız yatağı özenle seçmeli, uzun süredir kullanıyorsanız mutlaka değiştirmelisiniz. Yataklarınız ne kadar kaliteli olursa olsun belirli bir zamandan sonra değiştirilme ihtiyacı duyar.

Bu içeriğimizde sizlere kaliteli uykunun en büyük kaynağı olan yatağın ne zaman değiştirilmesi gerektiğine değineceğiz.

8 yılı aşkın süredir kullanılıyorsa

Bir yatağın ömrü ona nasıl bakıp, nasıl kullandığınıza, üzerinde nasıl uyuduğunuza ve ne kadar sıklıkta çevirdiğinize bağlıdır. Ancak uzmanların tavsiyesine göre sağlam bir yatağın en fazla kullanım süresi 7 ila 8 yıl arasında olmalı. Eğer yatağınız 8 yaşından büyük ise değiştirme zamanınız gelmiş demektir. 8 yıldan fazla kullanılan yataklar birçok konfor ve destek unsurlarını kaybetmiş olacaktır.

Aşınma belirtileri gösteriyorsa

Yatağınızı değiştirmenize işaret eden bir diğer sebep ise aşınma belirtileri. Yapılan araştırmalara göre 10 yıl kullanılan yataklarda küf, maya ve bakteriler bulunmakta. Bu bakteriler ise cilt problemi yaşayan kişiler için risk teşkil etmekte. Bu nedenle yatağınızı değiştirmelisiniz.

yataginizi-ne-zaman-degistirmelisiniz-1

Sabah ağrılı kalkıyorsanız

Yataklar vücudunuzun belirli bölgelerindeki basıncı azaltmak için tasarlanmıştır. Yıprandıklarında, artık omurganızın doğal eğriliğini desteklemezler ve vücut kısımlarında katılık hissi bırakırlar. Her gün sırt, boyun, kalça veya omuz ağrısıyla uyanmak, yatağınızın artık değiştirilmesi gerektiğinin işaretidir.

Gürültülü ve gıcırtı

Yatağınız gıcırtı yapıyor ve sesler çıkartıyorsa bu kesinlikle değiştirme vaktinin geldiğini gösterir.

Kötüleşen alerjiler veya astım

Son zamanlarda hapşırma, burun tıkanıklığı veya boğaz ağrısı ile uyanıyorsanız bunun nedeni yatağınız olabilir. Yataklarımız son derece alerjik olan milyonlarca toz, bakteri, küf ve mantara ev sahipliği yapabilir. Yatağınızı temizlediğiniz halde bu belirtileri yaşıyorsanız yatağınızı değiştirmelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz