Dizi ya da film izlemek sağlığınızı bozuyor olabilir!

0
1.168 Okunma
Yemek yerken dizi ya da film izlemek sağlığa zararlı

Yemek yerken dizi izlemek ya da telefonunuzda sosyal medyada gezinmek sağlığa gerçekten zararlı olabilir mi? Yapılan araştırmalar söz konusu durumun yeme bozukluklarını tetiklediğini ortaya koyuyor. Yeni edindiğimiz bir alışkanlık olan yemek yerken, başka şeylerle uğraşmak, 90 neslinden sonra ortaya çıkan hızlı tüketim kültürünü işaret ediyor. Ancak yine de bu çok da eski olmayan alışkanlık, binlerce yıllık insan evriminin de değişmesine neden oluyor.

Akıllı yemek robotu Joyoung S5 ile sağlıklı bir hayat

Klasik bir senaryo olarak, işten gelen yetişkinler fastfood dediğimiz kolay hazırlanan yemeklere uzanıyorken, okuldan gelmiş bir üniversite öğrencisinin de yemek tercihi dondurulmuş gıdalardan oluşabiliyor.

Bunlar yeterince sağlıksız ancak, bir de yemek yerken dizi ya da film izlemek gibi alışkanlıkların olması bu yeme bozukluklarının tuzu biberi oluyor.

Yemek yerken televizyon izleme alışkanlıkları çevrim içi sektörün gelişmesiyle beraber, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlara doğru skalasını genişleten bir hal aldı. En son ne zaman sadece yemek yediniz? Bu yazıda konuya dair yapılan araştırmaların bir derlemesini bulacaksınız.

Yemek yerken dizi ya da film izlemek sağlığa zararlı

Öncelikle kendimize şunu sormalıyız: Neden yemek yeme refleksi ile eğlenme ihtiyacı iç içe girdi? 

Birçok nedeni olsa da bunların en altında, stresli ve hızlı yaşamlara sahip olmamız yatıyor. Hızlı okul temposu, aile ve iş temposu, bizi stresli ve gergin bir gün geçirmeye zorluyor.

Hal böyle olunca, beynimiz zorunlu olarak gerçekleştirdiğimiz yeme eylemini eğlenceli hale getirmeye çalışıyor. Yani en basit yorumu bu.

Yemek yerken dizi ya da film izlemek sağlığa zararlı

Yemek yeme alışkanlıklarının değişmesinin birçok nedeni bulunuyor

Temel sebep stresin yanında elbette bir kültür meselesi olarak da değerlendirilebilir. Örneğin, maç sezonlarında evde arkadaşlarıyla buluşan bireyler, bir şeyler seyrederken yeme eğilimi içinde bulunuyor.

Bunu dizi ya da film izleme gecelerine ya da en basitinden çekirdek aile ile televizyon karşısına geçip, çekirdek yemek ya da meyve yemek gibi aktivitelere kadar indirgeyebiliriz.

Ortaya atılan bu teorilerin yanında devam eden bir başka teoriye göre, herhangi bir ekran karşısında yemek yemek insanlarda dopamin hormonunun salgılanmasını sağlıyor.

Yemek bağımlılık durumuna göre, eğlence ile beraber beyinde mutluluk hormonu olarak adlandırılan dopamin salgılanmasına neden oluyor.

Bu nedenle insanlar beyinde gerçekleşen bu kimyasal eylemi devam ettirmek için yemek yerken dizi ya da film izleme alışkanlığını bırakmadan devam ettiriyorlar.

Yemek yerken dizi ya da film izlemek sağlığa zararlı

Yemek yerken dizi ya da film izlemenin sonuçları neler?

Sonuçlarını yorumlamak için bilimsel araştırmalara başvurmak gerekmiyor. Zira teknolojinin gelişmesiyle, obezite oranlarının arttığını kolaylıkla gözlemleyebiliyoruz.

Obezitenin tek nedeni bu değil ancak, birbirileriyle bağlantılı olan bu süreçler, dikkate değer. Açık ara farkla, özellikle çocuklarda ve ergenlerde, ekranda geçirilen zamanın artmasına bağlı olarak, vücut ağırlığında artışlar söz konusu.

Bu ekran ile geçirilen zamanın artmasıyla birlikte genellikle daha fazla hareketsiz zaman anlamına geldiği için birbirini tetikliyor.

Bu alışkanlığı tersine çevirmek için ne yapmalı?

Çok basit: Sadece yemeğinize odaklanın! Yediğiniz yemeğe odaklanmak yalnızca sağlığınız için değil zihniniz için de bir rahatlama seansı olacak.

Yemek hazır diyen termometre

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz