YouTube yalan haberler mücadele için yeni bir yöntem geliştirdi

0
265 Okunma

Sosyal medya platformları ve YouTube gibi servisler bilginin hızlı yayılmasında oldukça etkili. Fakat yayılan bilginin doğruluğunu konusunda herhangi bir belirleyiciliği yok. YouTube yalan haberin yayılmasını önleyebilecek yeni bir yöntem geliştirdi. İşte detaylar.

YouTube bilgilendirme videoları ile yalan haberin önüne geçecek

Youtube iOS güncellemesi

Insanların gündemden haberdar olma şekilleri geçmişe göre çok değiştir. Eskiden sadece haber kanalları ve gazete aracılığı ile ulaştığımız gelişmeler, şimdi sosyal medya ile saniyelik olarak elimize ulaşıyor. Fakat değişen tek şey haberin yayılma şekli değil. Genellikle sosyal mecralar kullanılarak yalan haberlerin yayılması dakikalar alıyor. Bu konu hakkında bir araştırma yapan Cambridge Üniversitesi, sonuç neticesinde bir öneride bulundu. YouTube’un şimdilik 3 ülkede uygulayacağı yöntemin, yalan haberlerin önünü keseceği düşünülüyor. Araştırma hakkında; “Sosyal medyanın yanlış bilgilerin yayılmasını önlemede etkili bir rol oynayabileceğini kanıtlayan araştırma heyecan verici” şeklinde açıklama yapıldı.

Apple, 7 Eylül tarihde gerçekleşecek olan etkinliğini duyurdu

Araştırmaya göre videoların önüne bilgilendirici bir kesit eklenecek. “Gerçeği önceden gösterme” adı verilen bu çalışma sayesinde kişiler gerçek ve yalan haberi birbirinden ayırabilecek. Çünkü bu videolar insanların dezenformasyona maruz kalmasının önüne geçecek. Araştırma yapılırken 5,4 milyon kişiye video uygulaması yapıldı ve bunların 22 bin tanesine bir anket uygulandı. Anket sonucuna göre kişiler yalan haberi, güvenilir ve güvenilir olmayan bilgiyi birbirinden ayırt edebildi. Google ile ortak olarak yürütülen araştırma da YouTube hedef merci oldu. Uygulama ilk olarak Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da uygulanacak. Pilot seçilen ülkelerin ortak nedeni ise şuan Ukrayna’da yaşanmaya devam eden savaş ile ilgili.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz