Covid-19 demans hastalarına 4 kat fazla zarar veriyor

0
205 Okunma

Case Western Üniversitesi geçtiğimiz günlerde bir araştırmaya imza attı. ABD’de bulunan üniversite 62 bin kaynak üzerinde bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre demans (bunama) hastaları Covid-19 riskleri normal hastalara göre 4 kat daha fazla yaşıyor.

Demans (bunama) hastaları yaştan bağımsız aşı olmalı

covid-19

Hastalığın genel durumu sebebiyle bakıma muhtaç kalan demanslıların Covid-19’a karşı tedbir almaları bir hayli zor. Araştırmaya göre bunama hastalığı olan bireylerin koronavirüse yakalanma ihtimali normal insanlara göre iki kat fazla. Bu oran ölümlere geldiğinde 4 kata kadar artıyor.

Geçtiğimiz yıl 1 Şubat-21 Ağustos tarihleri ​​arasında doktorlar tarafından görülen 18 yaş ve üstü yaklaşık 62 milyon kişinin sağlık kayıtları arasında 15 bin 770 korona vakasını bulunduğunu ve bunların 810’unun demans hastası olduğunu açıkladı. Sonuçlar genel durumla karşılaştırıldığında demans hastalarının ölüm oranının 3 katından fazla yaygın olduğu görüldü. Bu veriler dahilinde huzurevleri ve yaşlı ölüm oranlarının da incelendiği araştırmada Huzurevi sakinleri ABD nüfusunun yüzde birini oluşturmasına rağmen, ülkedeki Covid-19 ölümlerinin yüzde 36’sını bu sakinlerden çıkıyor. Ancak araştırmacılar, bu risk faktörünü hesaba kattıktan sonra bile demansın Covid-19’a yakalanma riskini 2,6 katına çıkardığını tespit etti.

Burun spreyi ile COVID-19 önlenebilir mi?

Alzheimer’s & Dementia dergisinde yer alan bu araştırma ile ilgili çalışmanın yazarları, “Araştırmamız, demans hastalarının büyük bir hassasiyetle korunması gerektiğinin ve aşılamada en yüksek öncelikli grupta olmalarının altını çiziyor” ifadelerine yer verdi.

Araştırmayı değerlendiren Michigan Üniversitesi tıp profesörü Doktor Kenneth Langa konuyla ilgili şu açıklamalara yer verdi,

“Demanslı kişiler, günlük işlerini gerçekleştirmek için etrafındaki insanlara çok bağımlıdır. Bu yüzden onlar için sosyal mesafe kuralı çoğunlukla uygulanmaz. Aynı zamanda maske takmak ve elleri yıkamak gibi önlemleri kolaylıkla unutabilirler. Bu nedenle demans hastaları bir dizi basit ama derin risk faktörleri ile karşı karşıyadır.”

Sadece Amerika’da değil dünyanın dört bir yanında yaygınlık gösteren bu hastalık ülkemizde de oldukça yaygın. Evde bakımı yapılan demans hastalarımızı Covid-19’dan korumak için daha ciddi sağlık ve hijyen tedbirleri almalıyız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz