Dijital bağımlılık çocuklarda tehlikeli boyutlara ulaşıyor

0
397 Okunma
dijital bağımlılık

Pandemi sebebi ile sosyal faaliyetlerimiz bir hayli değişti. Yetişkinler için zor ve yorucu olan bu dönem, çocuklar için de oldukça yıpratıcı. Dönemin en büyük zararı ise dijital bağımlılığın ilerleyen süreçlerde de sürecek olması. Özellikle çocukların bu dönemde çok fazla ekrana bağlı kalması ilerleyen dönemlerde de dijital bağımlılık sorununu beraberinde getiriyor.

Dijital bağımlılık çocuklarımızın sağlığını tehdit ediyor

dijital bağımlılık

Telefon ve bilgisayar kullanımının yaygın olduğu bu dönemde çocukları ekranların başından almak oldukça zor. Bunun üstüne bir de online eğitim süreci eklenince çocuklar günün büyük kısmını ekran başında geçiriyor. Avrasya Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tevfik Fikret Karahan çocuklarda oluşabilecek bağımlılığa karşı velileri uyardı.  Konu ile ilgili çocukları ve ergenleri etkilediğini tabir eden Karahan ayrıca şu ifadeleri kullandı,

“Online ders saatlerinde ev içindeler, televizyon, tablet, bilgisayar yahut telefonda geçirilen mühlet de arttı. Birinci ve ortaokul çocuklarında dijital bağımlılık önemli formda arttı, çığ üzere büyümeye de devam ediyor. Dijital bağımlılık tıpkı bir uyuşturucu bağımlılığı üzere yetişen tüm kuşakları tehdit ediyor. Dijital bağımlılıkla birlikte çocuklar ve ergenler, günlük yaşantının sorumluluklarından ve gerçeklerinden uzaklaşarak, telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında daha çok zaman geçiriyor. Münasebetiyle günlük hayattan bir kopuş oluyor”

Karahan’ın diğer ifadelerine göre ekran başında oturmaya alışkanlık kazanan çocuklar dış dünya ile bağlantı kurmakta zorlanabiliyor. Sadece dijital ortamdaki durumlarla baş eden çocuklarda zamanla çeşitli sorunlar baş gösterebiliyor. Bu sorunların başında uyku bozuklukları ve öfke, iletişim problemleri geliyor. Sorunlar bununla da bitmiyor. Depresyon, hiperaktivite, yeme bozukluğu gibi birçok ruhsal sorun dijital bağımlılık sebebi ile ortaya çıkıyor. Bağımlılığın etkileri sadece psikolojik problemler ile bitmiyor. Aynı zamanda çocuklar da birçok fiziksel hasara da yol açabiliyor. Uzun süreli hareketsizlik metabolizma sorunları, obezite ve karaciğer yağlanması gibi durumları tetikliyor.

Dijital ortamda çocuklarımızı hangi riskler bekliyor?

Dijital bağımlılığı engellemek için ne yapmalıyız?

Uzmanlar dersler ve aktiviteler konusunda ekrana maruz kalan çocukların dikkatini başka yönlere çekmemiz konusunda uyarıyor. Ailecek yapılacak ve dijital ortamdan uzak aktiviteleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca çocukların odalarında kendilerine ait bilgisayar tablet ve televizyon bulundurmamanız süreci daha kolay yürütmenize yardımcı olabilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz