Dijital ortamda çocuklarımızı hangi riskler bekliyor?

0
167 Okunma

Teknoloji hayatımızı genel olarak kolaylaştırdı. Fakat bu kolaylık yanı sıra bir çok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Özellikle henüz yetişkin olmayan ve takip altında bulunmayan çocuklarımız dijital ortamda bir çok risk ile karşı karşıya. Peki çocuklarımızı teknoloji dünyasında ne gibi riskler bekliyor?

Akıllı telefonların psikolojiye olumsuz etkileri

Bu konu aslında yaş fark etmeksizin herkesi olumsuz yönde etkiliyor. Akıllı telefonu çok kullanan kişiler, az kullananlara göre daha mutsuz ve depresif olabiliyor. Pandeminin de etkisi ile akıllı telefon ve tabletler ile daha fazla vakit geçiren çocuklarımız zamanla içine kapanık ve mutsuz bireyler haline gelebiliyor. Sosyal faaliyetlerimizin kısıtlı olduğu bu dönemde çocuklarım ile daha fazla vakit geçirerek bu problemin önüne geçebiliriz.

Yabancılara karşı daha savunmasız ortam

Özellikle sosyal medya kullanan çocuklarımız yabancılara karşı daha savunmasız hale gelebiliyor. Kendi içlerindeki saf ve temiz düşünceleri karşılarında da olduklarını varsayarak, kötü niyetli kişilerin psikolojik darbelerine çok kolay maruz kalabiliyorlar. Bu sebeple çocuklarınızın sosyal medya kanallarını ve iletişim kurduğu kişileri daima uzaktan takip edebilecek konumda olmalısınız.

Siber zorbalık

İlk başta adını duyunca ne kadar benim başıma gelmez deseniz de siber zorbalık geçen yıldan bu yıla dahi ciddi artışlar göstermiş bulunmakta. Çocuklarımızın bununla en çok karşılaşacağı ortam ise yine sosyal medya kanalları oluyor. Tehdit mesajları, özel hayat ile ilgili sorgulamalar özellikle çocukların korkup aile ile iletişime geçmesine engel olabilecek durumlara geliyor. Bu anlamda çocuklarımız ile sık sık konuşmalı, arkadaşları ve çevresin hakkında bilgiler edinmeli ve sosyal medya hesaplarında özel hayatlarını ne derece paylaşabileceği konusunda bir sınır belirlemek faydalı olabilir.

Düzensiz uyku ve beraberinde hastalıklar

Yapılan anketlere göre çocuklar gece yatıp uyurken daha teknolojik cihazlarının yakınında olmasını tercih ediyorlar. Uyuyana kadar geçen vakti telefon ile geçirdikten sonra geceleri girip bildirimlerini kontrol etmek sürekli olarak sosyal medya da kalma isteği zamanla onları daha paranoyak hale getirebiliyor. Ayrıca bu durum, verimli uyku süreleriniz de oldukça kısaltıyor.

Çocuklarınız çevrimiçi kumar kıskacında olabilir!

Hepsinin başı sosyal medya

Aslında sayılan bir çok tehdit sosyal medya kaynaklı ortaya çıkıyor. Çünkü çocuklarımız teknoloji cihazlarında bilimsel makaleler, film, müzikler değil genelde sosyal medya kanalları ile ilgileniyor. Doğru kullanılmayan bu araçlar sayesinde bir çok tehdit ve olumsuz etkiye karşı savunmasız hale gelebiliyor. Bu dönem de artık kullanılmaması söz konusu olamaz haline gelen kanallardan, çocuklarımızı korumak için uzaktan takiplerini yapmalı ve onların bu heveslerine ortak olmaya çalışmalıyız. Uzak kalarak veya yasaklayarak başlarına gelebilecek her hangi ir soruna karşı bize gelmelerini doğru aşılamalı ve sosyal medyayı doğru kullanmayı öğretmeliyiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz