Kontrolsüz internet çocuklar için büyük tehlike!

0
519 Okunma

Gelişen dijital çağın en büyük esirleri çoğu zaman çocuklar oluyor. Ellerinden düşmeyen tabletler, telefonlar ile internette sınırsız bir gezintiye çıkma fırsatı yakalıyorlar. Bu kontrolsüz internet ortamı çoğu zaman çocukları olumsuz ve yanlış davranışlara yöneltecek bilgiler ve uygulamalarla saklı. Corona virüsü süreci dolayısıyla önceliğimiz çocuklar olmalı. Bu sınırsız ve tehlikeli internetten nasıl koruyacağız? Süreç içerisinde çocuklarla en iyi nasıl geçirmeliyiz ? işte bu sorunun cevabını sizler için derledik.

 

Corona virüsü sürecinde evde kaldığımız şu günlerde bu durumdan en çok çocuklar etkilenmekte. Okul düzenleri, spor aktiviteleri, haftasonu gezmeleri gibi kavramlarla büyüyen çocukların virüs nedeniyle uzun süre evde kalma durumunda olduklarının farkına varıp, o şekilde çocuklara yaklaşılmalı. Evde geçirdikleri zamanı teknolojik aletlerle geçirmek yerine bunu en doğru şekilde kullandırılmaya teşvik edilmelidir. Böyle zorlu bir süreçte büyük yük aile bireylerine düşüyor. Çocuklarla bolca zaman geçirmeli ve geçirdikleri zaman dışarısında çocukların geçirdikleri zamanlar gözlem altında olmalıdır. Ellerinden tablet indirmeyen, Ebeveynlerinin telefonlarını onlardan daha iyi kullanan çocuklar, kontrolsüz internete karşı korunmalı.

İlk öncelik bunun tatil olmadığı, virüsten korunmak olduğunu ve virüs tehlikesi geçene dek evden mecbur olmadıkça çıkmamanın farkında olmak. Bu nedenle tatil anlayışıyla çocukları çok serbest bırakmak onları okul disiplininden uzaklaştıracaktır.

1- Yabancı dil

 

 

Günümüz dünyasında en önemli şeylerden biri ise ana dili dışında farklı dillerde bilmek… Bu yüzden çocuklara dil aşılamak çok önemli. Telefona, tablete İOS veya Android cihazlarda birden çok çocuklar için hazırlanmış yabancı dil uygulamaları mevcut. Bunlarla çocuklarınızın bu süreçte ingilizce veya farklı dillerde seviyelerini ilerletmede büyük yardımcı olacaktır. Yabancı dil öğrenmek için sadece teknolojiye ihtiyacınız yok. İngilizce dilinden örnek vermek gerekirse ingilizcenin %50’sini kelimeler oluşturmaktadır. Her gün hazırladığınız ingilizce kelimeler ile çocuklarınıza ingilizceyi eğlenceli hale getirerek öğrenmesini sağlayabilirsiniz

2-  Spor

Evde kaldığımız süreç içerisinde çocukların beslenme düzeni değişebilir. Aşırı tüketme durumuna karşı spor ile çözüm almalıyız. Sadece kilo için değil çocukların düzenli ve sağlıklı bir hayat düzenine sahip olabilmeleri için önemli. Evde çocuğunuzla birlikte belli başlı spor hareketlerini eğlenceli hale getirebilirsiniz. Eğlenceli hale getirmenin en güzel yollarından biride Just Dance oyun serisi. Normalde bir oyun olan bu dans oyununun dans videolarına Youtube sayesinde ulaşabilirsiniz. Bir diğer öneri ise İstanbul Gönüllüleri Twitter sayfasından yayınlanan ‘Çocuklar için yoga’ videosuyla çocuğunuzla yoga yapabilirsiniz.

 

 

3- Film izlemek

Netflix bu konuda en rahat seçeneği sunan platform Çocuk bölümü ile sadece çocuklara özel hazırlanmış film ve diziler mevcut. Böylece çocuklarınız yaşına uygun filmleri rahatlılıkla izleyebiliyor. Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Talihsiz Serüvenler gibi ailece izlenebilecek filmleri çocuklarınızla izleyebilirsiniz. Belgesellerde izletebilir, izlerken öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

4- Uygunsuz mobil uygulamalar

Yazının başında bahsettiğimiz internetin sınırsız bir erişim yeri olması ve küçük yaşta çocukların bile çok rahat kullanabilmeleri bazı olumsuz durumlara yol açabiliyor. Görseldeki uygulama telefonuna oyun indirmek isteyen bir çocuğun karşılaşabileceği ve uygun olmayan bir uygulama. Bu internet dünyasında buz dağını görünen yüzü. Çocukların eline verdiğimiz tablet, telefonlar bazen çocuklarımızın en büyük düşmanları olabiliyor.

 

Karantina TikTok’a yönlendirdi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz