Teşhis koyan mobil sağlık uygulamaları tehlikeli olabilir

0
339 Okunma
mobil sağlık uygulamaları

Kadınlara özel olarak hazırlanan mobil sağlık uygulamaları, tehlikeli bir hal alabiliyor olabilir mi? Gelin teşhis koyan uygulamalara bakalım. Kadınların regl ve doğurganlık durumlarını izleyebilecekleri birçok mobil sağlık uygulaması bulunuyor. Ancak yakın zaman önce popüler hale gelen iki uygulama bulunuyor. Bunlardan ilki Flo ve ikincisi ise Clue olarak adlandırılıyor. Bu uygulamalar, milyonlarca kadın kullanıcıya ulaşıyor.

Sağlıklı uyuyabilmenin formülü bulundu

Aylık 30 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan Flo, kadınların hormonsal döngüsünü izleyebildikleri uygulamalar arasında yer alıyor.  Yakın zaman önce uygulamaya eklenen bir özellik ile kadınlara düzensiz regl dönemlerinin hormonal bir rahatsızlığın belirtisi olup olmadığını söyleyen bir sağlık aracı getirdi.

mobil sağlık uygulamaları

Mobil sağlık uygulamaları faydalı olmaktan öte zarar getirebilir mi?

Yalnızca Eylül ayında, 636 binden fazla kadın, uygulamanın geliştiricisi Flo Health‘in, Flo sağlık değerlendirmesi yaptığı aktarılıyor. Daha sonra uygulama, bu kadınların 240 bininin veya yaklaşık yüzde 38’inin doktorlarına hormonal bozukluk hakkında sorular sormalarını önerdiğini aktardı. Kadınların vücutlarıyla ilgili daha çok soru sormasını sağlayan bu mobil uygulamalar bu verileri nasıl doğru bir şekilde verebiliyor? Ya da verebiliyor mu?

Avustralya’da Queensland Bond Üniversitesi’ndeki klinik epidemiyoloji profesörü olan Dr. Jennifer Doust, konuya dair bilincin gelişmesi gerektiğini söylüyor. NYT’nin haberine göre, kadınların bu uygulamaların gösterdiği gibi hasta olmayabilecekleri, yani verilerin kesin olmayacağını aktarıyor.

Bu olay ise, uygulamanın bir kadın için koyduğu teşhis üzerine oldu. Bir kadının polikistik over sendromu olarak bilinen hormonal dengesizlik riskini değerlendiren uygulama, doktorların konuya dair tepki göstermesine neden oldu. Sağlık izleme uygulamalarının izleme eylemi dışına çıktığını aktaran uzmanlar, olayın tıbbileşmeye başladığını söylüyor.

Sağlık izleme uygulamaları yıllardır insanların kalp atışları, ruh halleri, uyku düzenleri ve adet döngüleri hakkında veri toplamasına ve haritalamasına yardımcı oldu ancak artık teşhis koymaya kadar giden uygulamalar tehlikeli hale gelebilir.

Rahat kullanılan ve daha sağlıklı inhalatör tasarlandı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz