Anoreksiya için uygulama geliştirildi

0
338 Okunma

Yeni bir akıllı telefon uygulaması, anoreksiya hastalarının tekrar yemeyi öğrenmelerine yardımcı olacağına dair söz veriyor.

Frontiers’de  yayınlanan konuyla ilgili yakın tarihli bir araştırmanın baş yazarı olan Profesör Per Sodersten, “Anoreksik hastalar, bir akıllı telefon uygulamasından geri beslenmeye yiyecek alımını ayarlayarak yeme oranlarını normalleştirebiliyor” diyor. Neuroscience . “Başarısız olan standart tedavilerin aksine, çoğu normal vücut ağırlığını geri kazanıyor, sağlıkları düzeliyor ve az sayıda nüks etme oranı ile karşılaşıyoruz.”

Ä°lgili resim

Sonuçlar ne yönde başarı sağlıyor?

Çalışma sonucu, çoğu anoreksi hastasının, yeme bozukluğu yerine zihinsel bir bozukluk olarak tedavi eden geleneksel tedavi yöntemlerinde başarısız olduğunu göstermiştir. Bugüne kadar yapılan standart tedavi, diğer şeylerin yanı sıra, fobileri tedavi etmek ve TSSB gibi diğer hastalıklarla savaşmak gibi zararlı davranışlardan kaçınmak için beynin yeniden ele alınması üzerine odaklanmış hedefli danışmanlığı kullanan bilişsel davranışçı terapidir (CBT).

Bununla birlikte, Soderstein’e göre bu terapi formundan remisyon yani (hastalığın kendini göstermediği evre) oranı bir yıl sonra “en fazla yüzde 25” dir. Uzun vadeli sonuçlar bilinmemektedir.

anoreksiya ile ilgili görsel sonucu

Soderstein, bilişsel süreç yerine yeme davranışlarını hedeflemeyi savunuyor. “Bu yeni bakış açısı o kadar yeni değil: neredeyse 40 yıl önce, anoreksinin göze çarpan yüksek fiziksel aktivitesinin normal, evrimsel olarak korunmuş bir yanıt olduğu – yani, yetersiz beslendiğinde gıdaları tortu – diyet kısıtlaması ile tetikleyebildiği anlaşıldı. .”

Bununla mücadele etmek için Soderstein ve ekibi, anoreksik bireylerin yeme alışkanlıklarına dayanarak geri bildirim sağlayan bir makine geliştirdi. Akıllı telefona bağlı bir ölçek, yemek sırasında bir tabağa ağırlık verir ve bir uygulama, bir gıda alımı, yemek süresi ve bir bireyin tüketim oranının bir eğrisini yaratır. Düzenli aralıklarla, ekrandan konuyu ne kadar dolu olduklarını derecelendirmelerini isteyen bir derecelendirme sistemi belirir.

Anoreksik bireyler, dolgunluk hissi için bir referans eğrisi kullanarak, vücutlarını, özel olarak uyarlanmış veri noktalarına dayanarak neye benzediğinin görselleştirilmesiyle tekrar normal porsiyonları yemeleri için yavaşça eğitebilirler.

anoreksiya ile ilgili görsel sonucu

Son durum nedir?

Metot şu ana kadar 1500’den fazla hastayı tedavi etmek için kullanıldı, bir yıllık tedavinin yüzde 75’inde remisyon oranı yaşandı. Yani, her dört kişiden üçü bir yıl içinde sağlıklı beslenme seviyelerine geri dönüyor ve sadece yüzde 10’u beş yıl boyunca eski beslenme alışkanlıklarına geri dönüyor.

En iyi diyet ve egzersiz uygulamaları (TOP 5)

Şu anda, cihaz ve uygulama sadece Soderstein ve ekibi için kullanılabilir. Bununla birlikte, atılım, özellikle yoldaki yeme bozukluklarını nasıl tedavi ettikleri konusunda, zihinsel sağlık dünyasına geniş kapsamlı etkileri olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz