Öğrenme stili çocukların başarı düzeyini etkiliyor

0
409 Okunma
öğrenme stili

Ebeveynler olarak çocukların sağlığı ve gelişim kadar eğitimleri ilgileniriz. Hayatları boyunca devam edecek olan sürekli eğitim ve öğrenme kosundaki en önemli konu ise öğrenme stili. Her bireyin karakter ve düşünce yapıları farklı olduğu gibi öğrenme stilleri de farklıdır. Çocuğunuzun nasıl daha hızlı öğrenebildiğini keşfederek, eğitim konusunda ona büyük destek sağlayabilirsiniz.

Öğrenme stili nedir?

Her bireyin karakter özellikleri gibi doğuştan sahip olduğu çeşitli özellikler vardır. Öğrenme stili doğduğumuz andan itibaren sadece eğitim alanında değil, hayatımızın her alanında yaşama şeklimizi etkiler. Yürürken, otururken, eğlenirken veya oyun oynarken öğrenme stilimiz bizi etkiler ve eylemlerimiz bu doğrultuda gerçekleştiririz.

Yetişkin bireyler olarak öğrenme stillerimizi kendimiz keşfedebiliriz. Fakat çocuklarımızın daha başarılı olması için onlara bu konuda yardımcı olmalıyız. Öğrenme stilleri genel olarak 3’e ayrılır. Bu 3 stil hakkındaki detaylı bilgiler ile çocuğunuzun öğrenme stilini keşfedebilirsiniz.

Görsel öğrenme

öğrenme stili

Görsel öğrenme konusunda başarılı kişiler genellikli düzenli ve titizdir. Dağınıklıktan rahatsız olurlar. Daima eşyalarının yerleri bellidir ve düzenlidir. Düzgün yazıya sahiptirler, her zaman notlarını ve defterleriniz düzenli tutarlar. Öğrenmek istedikleri bilgileri gözlerinin önüne getirerek hatırlamaya çalışırlar.

Bu özelliklerde bir çocuğunuz varsa daha başarılı oması için ona yardımcı olabilirsiniz. Görsel öğrenme başarısı yüksek öğrenciler, sembol grafik ve işaretleri çabuk kavrarlar. Öğrenme sırasında sadece işitmeyi değil objeler görmeyi isterler. Ders çalışırken veya dinlerken not almak öğrenme hızlarını arttırır. Renkli kalemler, çizimler ile soru çözümleri ve post-it ler kullanmak faydalı olabilir.

İşitsel öğrenme

Diğer gruplardaki bireylere göre daha konuşkan insanlardır. Güncelik işlerini yaparken yalnız dahi olsalar konuşup anlatmaya devam ederler. Konuşma oranları fazla olduğu için kelime dağarcıkları geniştir ve daha kapsamlı cümleler kurarlar. Jest ve mimiklerini aktif olarak kullanırlar. Sesten çok rahatsız olur, işittiği konuları çabuk öğrenirler.

Bu öğrencilerin öğrenmelerini en hızlı arttıran sesli notlar dinlemektir. Fakat bu dinlemeleri gerçekleştirirken etraftan başka gürültüler duymak dikkatlerini dağıtabilir. Konuşma ve dinleme konusunda başarılı bu bireyler okuma ve yazma konusunda zayıftır. Yeni bir şeyler öğrenirken konuşarak ve anlatarak daha hızlı öğrenebilirler. Bulundukları ortamın veya duydukları konuşma tarlarını hemen taklit edebilirler. Yabancı dil öğrenmeye yatkındırlar.

Kinestetik öğrenme

Bu bireyler sürekli hareket halindedir ve dokunmak isterler. Genellikle kas belleği denlen harekete ve dokunmaya bağlı öğrenmeyi tercih ederler. Sürekli bir şeyler ile temas halinde ve düşme yaralanma gibi vakaları sık yaşarlar. Eşyalarının dağınık olmasından veya düzensizlikten rahatsız olmazlar.

Bu bireyler genellikle okul hayatında zorluklar çeker. Sınıf içerisinde veya ders masasında uzun süre oturmak işkenceye dönüşebilir. Bir şeyler için izin almak veya sabretmek her zaman zordur, sürekli aktif ve hareket halinde olmak isterler. Görsel ve işitsel ögeleri anlamakta zorlanırken birebir yaptığı şeyleri unutmazlar. Hareket halindeyken daha iyi öğrenirler. plan ve programdan fazla hoşlanmazlar.

Her biri farklı özelliklere sahip öğrenme stilleriniden siz ve çocuğunuz için uygun olanı bulup öğrenme hızlarına katkı sağlayabilirsiniz. Bu özellikler doğuştan kazanılmış karakteristik özellikler olduğu için değiştirmeye çalışmak yerine alternatif çözümler üretmelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz